Final de la Recopa d’Europa (temporada 1988-1989)

10 de maig del 1989
Futbol Club Barcelona – U. C. Sampdoria
Estadi Wankdorf (Berna – Suïssa)


Era la tercera vegada que arribàvem a una final de la Recopa d’Europa en una dècada. En aquesta edició de les mans de Johan Cruyff com a entrenador.

Participàvem a la Recopa d’Europa al haver guanyat la temporada anterior la Copa del Rei a la Real Sociedad de San Sebastián per 1 a 0 amb gol d’Alexanko (61’) el dimecres 30 de març del 1988 a l’Estadi Santiago Bernabéu de Madrid.

Bé, com deia, de les mans d’en Cruyff, en aquesta la seva primera temporada com a entrenador, es va aconseguir arribar a la final d’una nova edició europea de la Recopa. Sort en vam tenir d’aconseguir aquest títol, perquè dins del barcelonisme ja hi havia veus crítiques envers Johan que volien fer-lo fora. Si haguessin reeixit, ens haguessin privat de gaudir del futur Dream Team que, dia rere dia, s’anava construint.

Tot i que tots els partits són difícils i s’han de jugar, crec que aquesta edició de la recopa no va ser pel Barça de les més difícils que ha jugat. En principi, a primer cop de vista, veiem que l’entitat dels clubs que es van creuar a les eliminatòries, no va se d’equips punters de primera fila europea. Tot i així, ens va anar de ben poc a dos eliminatòries, a vuitens de final amb els polonesos del Lech Poznan (que vam salvar a la tanda de penals per 5-4 després d’empatar els dos partits a u) i els quarts de final amb els danesos del AGF Arhus (amb un global de l’eliminatòria d’1 a 0).


És curiós un fet que cal comentar. A les semifinals vam jugar amb els búlgars del CSKA de Sofia. L’anada a casa vam guanyar per 4 a 2 i la tornada per 1 a 2. En aquell equip hi jugava un jove que va ser màxim golejador del campionat (amb 7 gols) anomenat Hristo Stòitxkov. Quantes alegries ens va donar a posteriori en Hristo!

Els nostres rivals a la final, van ser els italians de l’U.C. Sampdoria de Gènova. A l’època va ser un dels equips més potents de la lliga italiana, de fet més endavant ens els vam tornar a trobar a la final de la Copa d’Europa.

En aquesta ocasió, vaig anar a la final amb en Benet Beorlegui i Roca i en Ramon Mampel. Com sempre el viatge el vam fer amb autocar, però tot i tenir per endavant un munt d’hores de carretera, la mentalitat del culé estava començant a canviar. Ja érem campions de dues edicions a l’última dècada, doncs, per què no ho havíem de tornar a ser?

Amb en Benet i en Ramon portant una pancarta
per saludar al company Mario que no va poder anar

Viatge amb autocar

Vam arribar amb molt de temps a Berna, el que ens va possibilitar que visitéssim el centre de la ciutat una bona estona i no ens hi vam estar.

Rellotge astronòmic anomenat Zytglogge en dialecte
bernois o Zytgloggeturm en alemany

Riu Aar

Amb el Benet al carrer Kramgasse

Omplint de colors blaugranes els carrers de Berna

Per una d’aquelles inimaginables casualitats, vam ser molt afortunats al trobar-nos pels carrer de Berna amb en Johan Neeskens. El pobre Johan va tenir molta feinada per avançar per tots el que l’envoltàvem al crit de Neeskens, Neeskens! Va poder copsar l’estima en que tots els aficionats del Barça el tenien.



El partit es va jugar el 10 de maig de 1989 al Fussballstadion Wankdorf de Berna (Suïssa) a les 20,15 hores. L’àrbitre va ser l’anglès George Courtney.


El Barça va presentar la següent alienació: Zubizarreta, Urbano, Alexanko, Aloísio, Amor, Milla, Eusebio, Roberto, Salinas, Liniker i Begiristain. Al 60’ Soler va substituir Milla i al 74’ Rekarte a en Begiristain.


Cal comentar que a la Sampdoria hi jugava un ex-barcelonista. Era en Víctor Muñoz que va ser migcampista del Barça entre les temporades 1981 i 1988.

Tot just començar el partit, el Barça de la ma de Julio Salinas va marcar (4’) el u a zero de cap. Això ens va donar molta tranquil·litat per afrontar la resta del partit. Tot i tenir ocasions de gol, la Sampdoria no ens va fer patir molt i afortunadament, en un contra-atac en López Rekarte (79’) va fer el segon gol.



Aficions de la Sampdoria i del Barça a l'estadi

Falta llençada pel Barça
Final del partit amb victòria

Evidentment, els dos gols els vam celebrar amb bogeria tots el aficionats que vam desplaçar-nos a Berna, de la mateixa manera que vam tornar a embogir quan els jugadors van alçar aquesta tercera Recopa d’Europa.



Ja només quedaven unes quantes hores de tornada
El Mundo Deportivo de l'11/05/1989 (primera plana)

El Mundo Deportivo de l'11/05/1989 (plana interior)

El Mundo Deportivo del 12/05/1989 (primera plana)