Final de la Recopa d’Europa (temporada 1981-1982)

12 de maig del 1982
Futbol Club Barcelona - Standard de Lieja
Estadi de Camp Nou (Barcelona - Catalunya)


Tres anys després de la primera Recopa d’Europa a Basilea, el Futbol Club Barcelona va aconseguir arribar a una nova final d’aquesta mateixa competició.

El camí per arribar a aquesta final va començar la temporada anterior guanyant la Copa del Rei al Reial Sporting de Gijón, el 18 de juny del 1981 a l’Estadi Vicente Calderón (Madrid) per tres gols a u. Marcaren Quini (45’ i 59’) i Esteban (66’) pel Barça i Maceda (50’) pel Xixó.

A setzens de final, el Barça va jugar amb el Trakia Plovdiv de Bulgaria guanyant per un total de 4 a 2 gols. A vuitens, ens enfrontarem al Dukla Praha de Txecoslovàquia amb un total de 4 a 1 al nostre favor. Ja a quarts de final, el Lokomotive Leipzig de l’alemanya de l’est el vam superar per un total de 4 a 2 gols.

L’eliminatòria més difícil al meu criteri va se a les semifinals. Ens va tocar en el sorteig el Tottenham Hotspur Football Club, amb tot el que significaven en aquell temps els equips anglesos.

L’anada es va jugar al Whit Hart Lane de Tottenham, on 52 mil “spurs” van abrigar als seus jugadors amb els típics cants. El Barça ho estava passant malament (tretze corners a favor dels locals), però el que són les coses, l’Olmo, en el minut 60, després de recollir una pilota al mig camp anglès i avançar uns metres, va engaltar un xut dur però centrat que incomprensiblement el porter internacional anglès Clemence, no va aturar davant de la sorpresa de tothom.

Al minut 84, el Tottenham va poder empatar gràcies al llançament d’una falta de Hoddle i la rematada a boca de canó de Roberts.

La tornada al Camp Nou va ser molt treballada pels jugadors blaugranes. El resultat final va ser d’1 a 0 per un gol aconseguit a l’inici de la segona part quan Alexanco llençà una falta sobre Quini que estava escorat a l’esquerra i que va enviar amb el cap a Simonsen perquè aprofitant una indecisió de la defensa enviés la pilota a la xarxa.


Tornavem a arribar a una final! Curiosament però, cal comentar que aquella va ser una nit d’aquelles estranyes al Camp Nou. Ens estàvem jugant arribar a una nova final i no es va omplir el camp!!!

La final va ser encara més estranya. S’havia de jugar al Camp Nou en que ens donava, teòricamente, un avantatge. Es van haver de tornar a fer cues per aconseguir una entrada, i afortunadament, la vaig poder comprar. Estrany però. Curiosament, vaig poder gaudir de la mateixa localitat que tenia habitualment en els partits que el Barça jugava a casa.


El desplaçament al camp va se com un diumenge normal de campionat de lliga, amb l’Eduard de la Torre amb qui anava habitualment al futbol. Res va fer especial aquella final al Camp Nou, semblava un partit més encara que era una final europea. Curiosament, en aquesta ocasió l’estadi tampoc va estar ple de gom a gom.

El partit va començar a les 20,15 hores del 12 de maig de 1982 al Camp Nou (Barcelona), essent el nostre rival l’equip belga de l’Standard de Lieja.

L’alineació del Barça va ser la següent: Urruti, Gerardo, Migueli, Manolo, Sánchez, Alexanco, Simonsen, Moratalla, Quini, Esteban i Carrasco. L’entrenador era el polonès Udo Lattek de l’antiga Prússia Oriental.


Va comença marcant l’Standard de Lieja al minut 6, quan Haan va enviar la pilota a Wendt a l’esquerra qui va profunditzar i centrar a mitja alçada perquè Vandermissen engaltés l’1 a 0.

A l’últim minut de la primera part, Esteban va llençar una falta des de l’esquerra que Simonsen va rematar de cap a la xarxa, empatant el partit a u.

Als 18 minuts de la segona part, els belgues van fer una falta a Moratalla bora l’àrea. Simonsen passà ràpidament la pilota a Quini (abans inclús de posar-se la tanca), i aquest entre dos defenses va aconseguir el gol de la victòria.


 Jo, aquest gol, el recordo com el gol fantasma. No perquè no fos gol, si no perquè tret del dia del partit en directe, no l’he tornat a veure mai més. En cap dels resums i documentals que he vist des d’aleshores, va quedar enregistrar el gol donada la rapidesa de l’acció.


Com he comentat abans, va se un partit atípic per l’entorn. Després de la victòria i l’entrega de la copa, vam tornar com un dia més a casa després d’un partit. Això sí, amb un títol més.
El Mundo Deportivo del 13/05/1982 (primera plana)

El Mundo Deportivo del 13/05/1982 (plana interior) 

El Mundo Deportivo del 14/05/1982 (primera plana)
Curiosament, en aquest diari es comentava la
possibilitat de fitxar a en Maradona...